Поради по вибору весільного торту

17 Серпня 2010
Поради по вибору весільного торту

Весілля наближається до завершення. Через секунду під загальні оплески офіціанти виносять повітряне, прекрасне, солодке диво — весільний торт…

Де краще замовити торт на весілля? Сьогодні послуги по виготовленню весільних тортів пропонують практично всі кондитерські магазини, хлібокомбінати і ресторани. Перш за все треба орієнтуватися на власний гаманець. Частіше продукція великих хлібозаводів коштує дешевше, ніж твори спеціалізованих кондитерських, що працюють за індивідуальними замовленнями. Але, куди б ви не звернулися, ваші дії повинні бути наступними:

Подивіться фотографії весільних тортів — у каталозі або на сайті виробника (практично у всіх кондитерських фірм є свої сайти). Якщо ви дивитеся каталог безпосередньо на фірмі, у якої є власне виробництво, ви можете попросити спробувати зразки пропонованих тортів у вигляді маленьких «тістечок».

Весільний торт

Визначтеся з вагою, формою і кольором торта. Вагу розраховують, виходячи з кількості гостей. Стандартне співвідношення — на 1 людину 100–150 гр. Бронюйте трохи більше, «із запасом», нехай краще залишиться, ніж комусь не вистачить. Відповідно, якщо гостей буде 10–15 — вага торта повинен бути 1 -1,5 кг.

Форма торта може бути будь-якою (сьогодні можливо створити із солодких «будматеріалів» все, що завгодно), але для весілля традиційна кругла, серцеподібна або квадратна форма. Втім, ви можете придумати і щось своє, не «як у всіх».

Весільний торт

Колір торта може бути, в принципі, теж будь-яким: велика кількість харчових барвників дозволяє сьогодні «розфарбувати» виріб в будь-який відтінок без шкоди для здоров’я. Не варто робити торт повністю білим: на фото і відеозйомку всі рельєфи і візерунки на ньому зіллються, і «змажутся». Краще зробити торт двоколірним або прикрасити його за допомогою яскравих фруктів. А можна вибрати колір торта, виходячи… з кольору сукні нареченої, і навіть оформлення залу (такі варіанти виглядають досить цікаво, особливо на фотографіях і відео).

Весільний торт

Рецептура торта теж буває різною. Слід зауважити, що настільки популярний у радянські часи крем на основі вершкового масла занадто важкий для шлунку (а вже особливо у весільному десерті, який вживається після низки різних холодних і гарячих страв). При цьому торти з таким кремом відносяться до «економ-класу». У трохи дорожчу категорію входять торти-суфле. Вони популярні через те, що суфле є гарним «фундаментом» для різних декоративних їстівних конструкцій через свою щільною, але легкої фактури.

Весільний торт

Сьогодні дуже часто замовляють торти на так званій «йогуртовій основі». Ця основа виходить шляхом додавання в натуральні вершки спеціальних компонентів, в результаті чого вони стають більш щільними, дуже ніжними на смак і ароматом починають нагадувати йогурт. У поєднанні з фруктами і бісквітом це досить смачно і не надто калорійно.

Весільний торт на замовлення можна прикрасити фігурками своїх кумирів або казкових персонажів, фігурами молодого і нареченої. Можна зробити його надзвичайно величезних розмірів.

Фігурки на весільний торт

Фігурки на весільний торт

Все залежить тільки від Вас і Вашої фантазії, почуття гумору, стилю весілля. Повірте кондитери, які роблять весільні торти завжди допоможуть Вам реалізувати саму божевільну фантазію, вони перетворять її в солодке витвір мистецтва, який ще буде довго згадуватись Вашими гостями.

Як розрізати торт

Нарешті торт готовий, і при поводженні з ним не завадить додержуватись деяких правил. Іноді весільний торт ставлять в центр столу, але, достатньо великий і високий, торт як правило загороджує молодят від гостей, так що частіше його поміщають на невеликий столик, встановлений збоку від нареченого і нареченої.

Коли під час весільного прийому для гостей організований обід, торт розрізають перед тим, як подадуть десерт, і шматки передають гостям разом з морозивом. Якщо ж все влаштовано а-ля фуршет, торт розрізається пізніше, як правило незадовго перед тим, як молодята покидають гостей. Спеціальним срібним ножем наречена за допомогою нареченого відрізає перший шматок від нижнього коржа. Іноді вона відрізає два шматки — один для нареченого, інший для себе, і кожний з них дає іншому відкусити від свого шматка.

Як розрізати торт

Після цього з нижнього коржа знімають верхні шари, ріжуть їх на шматки і передають гостям. Першими торт отримують наречений з нареченою і учасники весільної церемонії. Самий маленький верхній ярус з прикрасами відкладають убік, щоб зберегти його для нареченого і нареченої, коли на другий день вони знов повернуться до гостей!

Якщо в торті кілька ярусів, то цілком можливо замовити кожен ярус з окремою рецептурою, щоб кожен гість міг вибрати те, що йому подобається.

Виникає логічне запитання про вартість усієї цієї смакоти. У середньому 1 кг торта коштує 50 грн. Ціна залежить від рецептури, компонентів, елементів дизайну, ваги, а також вартості доставки (якщо торт важить більше 5 кг). Доставка може бути і безкоштовною (входити у вартість торта). Якщо ви плануєте забрати торт вагою більш 5 кг самотужки, то це може бути проблематично. Розміри таких тортів, особливо багатоярусних, не дозволяють перевозити їх у легковій машині — є серйозний ризик, що коробка перевернеться, а торт зіпсується. У фірм же звичайно є спеціально обладнані автомашини для перевезення таких виробів.

За який термін виготовляють весільний торт? Чим складніший процес виготовлення вашого торта (ексклюзивний дизайн, або щось ще за вашим побажанням), тим раніш потрібно робити замовлення. Щонайменше, за тиждень (і не пізніше, ніж за 2 робочі дні до весілля). Зробити весільний торт за добу практично нереально.

Деякі кондитерські фірми беруть передоплату — вона може складати до 100% від вартості замовлення. У такий спосіб фірма підстраховується на випадок відмови замовника в останній момент. Не факт, що фірма зможе швидко реалізувати нетиповий торт і компенсувати збитки.

За підставку під яруси торта можуть теж попросити передоплату. Також іноді фірма або комбінат просить ці підставки повернути.

Прикраси на весільний торт

Винос (вивіз) весільного торта на святкуванні можна красиво обіграти (звичайно у всіх ведучих є свої задуми на цей випадок), прикрасити торт бенгальськими вогнями і підпалити їх у момент виносу (попередньо вимкнувши світло в залі). Наречений і наречена беруть спеціальний широкий ніж — його теж можна прикрасити — і разом відрізають перші шматочки… Краще робити це не кваплячись, відчуваючи значимість моменту… і не забуваємо дивитися в об’єктиви фото — і відеокамер!

 

 

Tweet
Розробка сайту — «Ідейл»
інформація про сайт

— Оформлення замовлення —